niedziela, 8 maja 2016

Grillowanie

Majówka, majówka i po majówce. Nasze wolne dni mijały zbyt szybko, jednak znalazłyśmy czas by uwiecznić nasze grillowe propozycje w sam raz na ciepłe weekendowe popołudnie. Znajdziecie wśród nich wszystkim znane szaszłyki - wegetariańskie jak i mięsne oraz nadziewane ziemniaczki, a to wszystko w naszej relacji prosto z Mazur! 

Szaszłyki:

500g piersi z kurczaka
Gęsty jogurt naturalny
Opakowanie pieczarek
Cukinia
Bakłażan
Papryka
Cebula
Przyprawy
Patyczki do szaszłyków

Zacząć od przygotowania piersi z kurczaka. Pokroić w kosteczkę, dodać jogurt naturalny, przyprawy wg uznania i dokładnie wymieszać. Następnie pokroić wszystkie warzywa. Nabić kurczaka i warzywa na patyczki do szaszłyków. Bakłażana pokroić w plastry. Całość grillować do zarumienienia się kurczaka, w przypadku szaszłyków wegetariańskich i bakłażana - grillować do miękkości. Nasza pierwsza propozycja gotowa - prosto, tanio, szybko, a do tego smacznie, czyli to co każdy student lubi! 





Ziemniaczki nadziewane:

1kg ziemniaków
Kostka masła
Czosnek
Ser żółty
Cebula
Sól, pieprz
Folia aluminiowa

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy będą miękkie wyjąć, odciąć w 2/3 wysokości i wydrążyć tak, by powstały małe miseczki z kapeluszami. W trakcie ich gotowania posiekać w kostkę cebulę i podsmażyć na oleju. Masło połączyć z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.



Do wydrążonego ziemniaka włożyć łyżeczkę masła, łyżeczkę cebuli i dużo startego żółtego sera. Zakryć go odciętą wcześniej "główką", zawinąć szczelnie w folię i włożyć do żaru na ok. 15 - 20min.

Smacznego!

P.S. Pozdrawiamy Kasię, która dzielnie przygotowywała szaszłyki oraz Sis za użyczenie ręki do zdjęć ! :D








1 komentarz: