niedziela, 3 kwietnia 2016

Kartacze

Jeśli macie więcej czasu na przygotowanie obiadu niż zwykle i nie wiecie co z nim zrobić, możemy Wam z czystym sumieniem polecić kartacze. Najczęściej można je spotkać na Suwalszczyźnie i Podlasiu, gdyż jest to potrawa regionalna tamtych okolic. My postanowiłyśmy podjąć się zrobienia ich w dwóch wersjach - mięsnej, która łudząco przypomina pyzy z mięsem oraz wegetariańskiej - u nas z kaszą gryczaną i pieczarkami. 

Składniki na 12 kartaczy:
1kg ziemniaków
6 łyżek mąki ziemniaczanej

Nadzienie mięsne:
500 g mięsa mielonego
1 jajko
1 cebula
2 łyżki musztardy 
sól, pieprz

Nadzienie wegetariańskie:
2 woreczki kaszy gryczanej
1 opakowanie pieczarek
1 cebula 
1 jajko
sól, pieprz


Ziemniaki podzielić na dwie części, 1/4 ugotować, wystudzić i dobrze rozgnieść (jeśli posiadacie takie cuda jak praska, to śmiało możecie z niej skorzystać. Gdy ani wy ani żaden z waszych  znajomych takich cudów nie posiada. A na pytanie "czy masz może pożyczyć praske do ziemniaków" odpowiada " co ja mam Ci pożyczyć?" użycie zwykłego tłuczka do ziemniaków może nie będzie idealnie ale też się nada).  



Pozostałą część zetrzeć na tarce i dokładnie odcisnąć z wody na sitku. Następnie połączyć obie porcje ziemniaków, dodać mąkę ziemniaczaną zagnieść ciasto (powinno się ono lekko kleić, jeśli za bardzo przykleja się do rąk, dodać jeszcze jedną łyżkę mąki ziemniaczanej).



 Gdy ciasto jest gotowe, przygotować farsz. Jeśli jesteście mięsożercami ta część przepisu jest właśnie dla Was! Do mięsa dodać jajko, posiekaną, zeszkloną cebulę oraz musztardę. (My użyłyśmy super ostrej musztardy prosto z Ukrainy - pozdrawiamy Cię Katia! :). Jeśli jednak nie macie dostępu do takich dóbr świata, warto wybrać wyrazistą w smaku musztardę by farsz nie wyszedł zbyt mdły.) Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.




Wersja wegetariańska - ugotować kaszę gryczaną. Następnie zeszklić cebulę, pokroić pieczarki, dodać do cebuli, podsmażyć. Odstawić do wystygnięcia i dodać jajko, sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. 




 Gdy farsz jest gotowy, można zabrać się za lepienie. Z ciasta uformować placki mieszczące się na dłoni, nakładać na nie farsz i dokładnie zlepić brzegi. Gotować 45 min. w osolonej wodzie na małym ogniu. Kartacze podawać z zeszkloną cebulą. 
Smacznego!





Nasze rady:
  •  jeśli ciasto przykleja Ci się do rąk, nałóż na dłonie odrobinę mąki :)
  • Ilość mąki ziemniaczanej dodanej do ciasta, zależna jest od tego jak dobrze odsączycie ziemniaki ze skrobi, im bardziej sucha tym lepiej
  • nie nakładaj dużych ilości farszu, gdyż ciasto jest mało plastyczne i łatwo je rozerwać
  • na następny dzień kartacze możesz odsmażyć na maśle, są równie smaczne!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz