piątek, 25 marca 2016

Bezglutenowy mazurek krówkowy

Święta Wielkanocne juz za...oj, to już teraz... najwyższy czas by upiec mazurka. Czasu mamy mało, wiec postawiłyśmy na szybkość wykonania i prostotę - tym oto sposobem powstał nasz krówkowy mazurek bezglutenowy.

Ciasto: 
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ryżowej
3 łyżki śmietany
1 żółtko
100g masła
1/4 szklanki cukru 
szczypta soli

Masa krówkowa:
1,5 puszki masy krówkowej bezglutenowej
 (my użyłyśmy masy firmy Helio)

Do ozdobienia:
migdały
wiórki kokosowe
czekolada 



Do miski wsypać mąki, następnie dodać do nich zimne masło, posiekać wszystko nożem. Dodać żółtko, cukier, sól i śmietanę - zagnieść ciasto do uzyskania gładkiej masy. Uformować kulkę, włożyć ją do woreczka foliowego lub zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w zamrażarce.



Po 15 minutach wyciągnąć ciasto, wylepić nim dół formy dodając około 1cm boki, nakłuć ciasto widelcem lub nożem, by w trakcie pieczenia się nie podnosiło. (Najlepiej wyłożyć formę papierem, gdyż łatwiej będzie je wyciągnąć). Wylepioną formę włożyć na minimum 15 minut do zamrażarki. Następnie piec w 180 stopniach, ok. 15-20 min. do zezłocenia. 


Masę przełożyć na spód ciasta i piec następne 5 - 10 min. Pozostawić do wystudzenia, a następnie przystroić wg uznania.





* gdy pszenica Wam nie straszna możecie zastąpić mąki bezglutenowe, odpowiednią ilością mąki pszennej :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz