poniedziałek, 21 marca 2016

Masiołkowe batalie kuchenne czyli makaron na bogato

Z racji tego, że dwie z nas gluten mogą, a nawet lubią, to zdarzy się czasami, że przepis będzie glutenowy, ale mamy też dla Was mały pomocnik jak zastąpić zwykły makaron pełnoziarnisty tym bezglutenowym. 

Składniki na makaron (porcja dla 4 osób):
-makaron pełnoziarnisty (może być jakikolwiek inny) - 3/4 paczki
- paczka szpinaku baby
-pół słoika czarnych oliwek
-zielone pesto (pierwszy raz wzięłyśmy inne niż to w słoiczku i polecamy!)
-2 paczki mozzarelli
-suszone pomidory

 

Jeśli jesteś bezglutenowcem, to polecamy makaron Pastani - świderki TAK, rurki NIE, bo się sklejają i do tego wybuchają sosem. :)



Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Podczas, gdy makaron się gotuje, pokroić pozostałe składniki - oliwki, pomidory i ser. Gdy składniki są już pokrojone, zblanszować szpinak na maśle. Dodawać po garści, jeśli masz małą patelnię- będzie łatwiej. Blanszowany szpinak odstawić do lekkiego ostygnięcia.





Ugotowany makaron odcedzić i przelać zimną wodą. Do makaronu dodać całe opakowanie zielonego pesto i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kolejno wszystkie składniki - oliwki, pomidory, ser i szpinak. Dokładnie wszystko wymieszać.





Totalnie nie przejmujcie się małymi usterkami, jak ta, kiedy łyżka Wam się złamie i pół zostanie w garnku, a pół w ręce!



Podawać ciepłe, najlepiej na głębokim talerzu. Doprawiać według uznania, aczkolwiek ser i pomidory są już dosyć wyraziste w smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz