czwartek, 17 marca 2016

Prawie niebieskie migdały

Jeśli macie ochotę na sernik, ale nie macie za wiele czasu na jego przygotowanie, a chcielibyście jakoś zaskoczyć swoich gości (bądź samych siebie) nowymi smakami, trafiliście we właściwe miejsce. Migdałowy spód podbił nasze serca, odpowiednio słodki, idealnie współgrający z masą serową, a przede wszystkim łatwy i szybki do zrobienia (no, o ile nie kupicie migdałów łuskanych, które nadal są w łuskach). Idzie wiosna, to już najwyższy czas na sernik!

Składniki na ciasto: 
100g masła
2 jajka
1,5 szklanki migdałów (najlepiej bez skórek)
3 łyżki miodu
1 cukier wanilinowy

Składniki na masę:
1kg twarogu z kubeczka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany 36%


Zacznij od przygotowania spodu sernika.
Na początek rozpuścić masło i pozostawić je do wystudzenia. Migdały posiekać lub zblendować- należy uważać z blendowaniem by nie wyszło masło migdałowe !
Uwaga: jeśli zdarzy Ci się kupić migdały łuskane, które nadal są w łuskach (nie, my nic na ten temat nie wiemy, pozdrawiamy Sis, bez której siedziałybyśmy nad nimi do dziś), zalej je gorącą wodą, a następnie obierz ze skórek.
Jajka ubić lekko trzepaczką, tak, by zrobiły się puszyste , dodać wcześniej roztopione masło, posiekane migdały i resztę składników. Następnie wszystko wymieszać w garnku i gotować ok.10 min aż masa zgęstnieje.







Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przekladamy nasza masę, a następnie równomiernie rozprowadzamy. 


Masa:
Twaróg, jajka, cukier i mąkę - zmiksować na gładką masę. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać delikatnie łyżką.




Gotową masę przelać na wcześniej przygotowany spód. 
Piec w 180 stopniach, ok. 40 - 50 min. do "suchego patyczka". 



Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień. Jednak my nie bylyśmy w stanie się powstrzymać i jadłyśmy gorący prosto z blaszki.  Smacznego !






3 komentarze:

  1. Nie ma to jak studencka doniczka/wazon 😂
    P.S. Jadłam,smaczne w ... 100%, polecam, Sis 💁

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki jest mniej więcej koszt sernika? Trochę przeraża ilośc migdałów ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś koło 25zł, migdały były z tego najdroższe, bo kosztowały nas 11zł za obie paczki :)

      Usuń