wtorek, 6 grudnia 2016

Burgerki bezglutenowe

Zbliża się impreza, a Wy znowu nie wiecie co wyjątkowego możecie przygotować dla swoich gości? Przychodzą Wam do głowy same oklepane pomysły ? Jeśli tak trafiliście idealnie! Mini burgerki w formie koreczków, czyli idealna  przekąska imprezowa - efektowna, sycąca i smaczna! U nas w wersji wegetariańskiej, ale jak zawsze nie zapominamy o mięsożercach. :)


Bułeczki :
1,5 szklanki mąki kukurydzianej*
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mleka
10 g drożdży 
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
ok. 1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej (do drożdży) 
2 jajka
łyżeczka soli

Nadzienie mięsożerców:
500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
1 jajko 
mąka do obtoczenia

Nadzienie wegetariańskie:
2  buraki
miód
oliwa z oliwek
sól , pieprz
Dodatki
sałata lodowa
pomidory
ogórek konserwowy
ser żółty
ser wędzony (opcjonalnie)
sosy - może być dowolny ulubiony sos my miałyśmy ajwar i kupiony sos do hamburgerów 

Bułeczki:

Mąki wymieszać z masłem, cukrem i mlekiem, następnie rozpuścić drożdże w 1/2 szklanki wody, dodać do miski. Odstawić na ok. 15 min, po tym czasie dodać jajka  Wyrabiać gładkie ciasto, jeśli ciasto jest zbyt suche dodać wody lub mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. (drożdżowe ciasto bezglutenowe wyrasta dużo wolniej, więc warto dać mu trochę więcej czasu :)) 

Następnie formować nieduże kulki, spłaszczyć je delikatnie i układać na papierze do pieczenia. (Jeśli macie czas, możecie pozostawić je jeszcze przez godzinę do wyrośnięcia, ale gdy Was goni, gdyż goście już prawie u Was są, możecie je spokojnie włożyć do piekarnika :D).


Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.*
 Każdą bułeczkę delikatnie zwilżyć wodą przed wsadzeniem do piekarnika a i w trakcie pieczenia można je delikatnie opryskać wodą by były bardziej miękkie. 
Po upieczeniu, pozostawić do wystygnięcia, następnie przekroić bułeczki i nadziewać wg uznania.

Nadzienie mięsożerców:

Mięso przyprawić, dodać jajko i dokładnie wymieszać, uformować małe kuleczki lekko spłaszczone, następnie obtoczyć w mące. Smażyć aż będą rumiane  z obu stron. Zostawić do ostygnięcia. 

Nadzienie wegetariańskie:
Buraki obrać, pokroić w grubsze plastry, wsadzić do żaroodpornego naczynia. Polać oliwą i dodać 2-3 łyżki miodu (zależnie od tego jak słodkie jedzenie  lubicie ). Doprawić solą , pieprzem.
Piec aż będą miękkie- pod przykryciem około 45-60 minut ,w piekarniku nagrzanym do 190*C 

Składanie burgerków:
Wszystkie składniki dodatkowe pokroić  w małe kawałki aby pasowały do bułeczek.
Bułeczki przekroić na pół, górną warstwę wysmarować obficie ajwarem, dolną sosem do hamburgerów.
Na spód kładziemy kotlecika lub buraczka, na niego ser, ogórek, pomidor, sałatę, przykrywamy górą bułki i przekuwamy wszystko wykałaczką aby powstał burgero-koreczek :)


Smacznego! :)

*z doświadczenia wiemy, że bułeczki bardzo opornie się rumienią, dlatego gdy widzicie, że te z tyłu przybierają pożądany kolor, a przedniej części do tego daleko, możecie obrócić formę tak, by znalazły się one na tyle :)

* jeśli możecie jeść gluten, możecie zamienić mąki gluten-free na 3 szklanki mąki pszennej, zmniejszyć ilość jajek do jednego. Czas oczekiwania do wyrośnięcie również się zmniejszy. Reszta procesów bez zmian :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz