sobota, 15 października 2016

Bezglutenowe ptysie na słono

Ptysie czyli przekąska idealna na słono jak i na słodko. Nie każdy za nimi przepada, ale te podbiły serca naszych gości. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekty wizualne jak i smakowe gwarantowane ! Do tego, nie mogą się nie udać, nawet jak zapomnicie dodać jednej z mąk.. (nie, nic nie wiemy na ten temat), tym sposobem, zupełnie przez przypadek, powstała jeszcze lepsza wersja ptysiów bezglutenowych.

Składniki (na ok. 25 sztuk):

1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
100 g masła
~1 szklanka wody
5 jaj
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
szczypta soli
3 łyżeczki cukru waniliowego - jeśli preferujecie wersję z nadzieniem słodkim


Nadzienie dla mięsożerców:

1 duża pierś z kurczaka
Suszone pomidory wg uznania
3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
2 łyżeczki koncentratu
4 łyżki gęstej śmietany 18 %
4 listki bazylii
sól, pieprz, słodka i ostra papryka



Nadzienie wegetariańskie:

1/2 paczki szpinaku mrożonego
1/2 kostki sera feta
2 łyżki gęstej śmietany 18%
sól, pieprz, czosnek / vegeta

CIASTO
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Następnie wlać wodę do garnka, dodać masło i zagotować ( w wersji na słodko do wody dodać cukru waniliowego). Garnek zdjąć z palnika, wsypać wymieszaną wcześniej mąkę i energicznie wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania w miarę gładkiej masy (nie będzie ona idealna, ale ważne, żeby nie miała większych grudek). Postawić garnek na palnik, ustawiając go na mały ogień i ucierać aż masa będzie jednolita. Odstawić do wystudzenia na ok. 10 min.







Gdy ciasto ostygnie, przemiksować je krótko i  stopniowo dodawać jajka, ciągle miksując. Następne jajko dodać dopiero po wchłonięciu się jajka poprzedniego. Powinniście uzyskać gładkie, gęste i błyszczące ciasto :) (jeśli będzie zbyt gęste można dodać następne jajko)



Ciasto przełożyć do szprycy, najlepiej z końcówką "dużej gwiazdki". Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać pożądane przez Was kształty, zachowując odstępy, gdyż ciasto mocno urośnie. (z własnego doświadczenia wiemy, że ciasto może wyjść zbyt gęste, by przeszło przez szprycę, więc jeśli i Wam uda się osiągnąć ten niekoniecznie pożądany efekt, to nie załamujcie się! równie piękne będą gdy nałoży się je na blaszkę łyżeczką wynosząc je lekko do góry jak bezę).


Ptysie włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 40 min. 
Upieczone wystudzić. Wystudzone ptysie nadziewać wybranym farszem.



NADZIENIE MIĘSOŻERCÓW
Pierś z kurczaka ugotować, przyprawić wodę solą pieprzem lub bezglutenową vegetą.
Ugotowaną pierś zblendować z suszonymi pomidorami, bazylią i olejem  do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Następnie dodać do niej koncentrat i śmietanę, wymieszać. Doprawić wg uznania.


NADZIENIE WEGETARIAŃSKIE
Szpinak rozmrozić na patelni, odparować wyciekającą wodę. Następnie zdjąć z palnika i dodać sera feta oraz śmietanę. Wymieszać. Doprawić wg uznania.

Smacznego !



* Ciasto bardzo ciężko się miksuje, gdyż wchodzi w łopatki miksera, ale czego się nie robi dla ptysiów! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz