sobota, 22 października 2016

Kruche ciasteczka bezglutenowe

Sobota, popołudnie, znacie to uczucie kiedy zjadło by się coś słodkiego ale nie ma co ? Otwieracie swoją studencką lodówkę, a tam jedno jajko i połówka masła, niby nic, ale jakby dołożyć do tego mąki i cukru to już może coś z tego być. Tak, my też to znamy i właśnie w taki sposób powstały super kruche ciasteczka z dżemem. 

Składniki na ok. 25 sztuk:
Szklanka mixu mąki bezglutenowej 
(jeśli takowej nie posiadacie może być mąka kukurydziana :))
1/4 szklanki mąki ryżowej + do podsypania
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki słodkiego kakao
100 g masła
1 jajko
Dżem do nadzienia

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i masło. Wszystko razem poszatkować, następnie połączyć masło z mąką ugniatając. Następnie dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i zagnieść do połączenia się składników. Wstawić do zamrażarki na ok. 20 min (jeśli Wam się nie spieszy można wstawić je do lodówki na ok. godzinę).


Po schłodzeniu ciasta rozwałkować je na jednakową grubość, podsypując mąką (nie oszczędzajcie na podsypywaniu, gdyż ciasto ma tendencję do przyklejania się, ALE należy uważać żeby nie przesadzić, by ciastka nie stały się po upieczeniu piaskiem :D). Wykroić ciasteczka, w połowie z nich powycinać mniejsze dziurki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem zachowując odstępy.




Piec 10 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. 

Ostygnięte przekładać ulubionym dżemem.




Smacznego! :)

* jeśli nie posiadacie w domu foremek, można je łatwo zastąpić zestawem studenckim - czyli słoik i nakrętka od butelki wody :D polecamy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz