poniedziałek, 31 października 2016

Paluchy wiedźmy

Dzisiaj Halloween, wszyscy straszą, dziewczyny chodzą bez makijażu, a Wy schrupalibyście coś strasznego? Dobrze trafiliście! Sprawdźcie nasze paluchy wiedźmy, czyli kruche cynamonowe ciasteczka!

Składniki:
225 g miękkiego masła (musi być dobrej jakości, nie jakaś tanioszka)
1 jajko i 1 białko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki GF
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia GF
1 łyżeczka soli
2-3 garści migdałów
czerwony lukier

Migdały zalać wrzątkiem. Po kilku minutach odlać wodę, odstawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć z nich skórkę. Takie migdały już bez skórki dzielimy na połówki (jeśli dacie radę, u nas było z tym ciężko!). Następnie zamoczyć migdały w białku jajka.

W misce połączyć wszystkie suche składniki, następnie dodać miękkie masło i jajko. Jednolite ciasto zagnieść do momentu, kiedy powstanie nam kula. Ciasto zawinąć folią i włożyć do lodówki na mniej więcej godzinę.

Po godzinie wyciągnąć ciasto, odrywać po kawałku i wałkować dłońmi na kształt palców. Nam specjalnie nie urosły, więc możecie śmiało kręcić grubsze. Każdy palec lekko naciąć, by wyglądały jak skóra na zagięciach. Wałeczki ułożyć jeden obok drugiego na blaszce posypanej mąką. Na czubek każdego palca włożyć połówkę migdała- paznokieć.

Pieczemy przez około 10 minut w 200 stopniach (pilnujcie, u nas jedne były gotowe po 5 minutach, inne po 10!). Odstawiamy paluchy do przestygnięcia, następnie dekorujemy czerwonym lukrem.


Strrrrasznie smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz