piątek, 11 listopada 2016

Dyniowe placuszki

Są dni kiedy wraca się późno z pracy, trochę za późno na obiad, a za wcześnie na kolację. W takie dni doskonale sprawdzają się dania szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego sycące i pyszne! Dziś proponujemy Wam bezglutenowe placuszki w jesiennym klimacie, z dyni, która jak co roku opanowała sklepy, więc nie mogło jej zabraknąć i u nas :)

1 średnia dynia
1 cebula
Opakowanie sera feta
2 jajka
Mieszanka mąki bezglutenowej lub mąka ryżowa
przyprawy
Śmietana 18%
Twaróg


Dynię przekroić na pół, wyciągnąć pestki z dyni, obrać ze skórki. Następnie zetrzeć na tarce na małych i dużych oczkach - polecamy do tego maszynę, ale jeżeli takiej nie macie to kogoś o dobrym bicku :)  Do startej dyni dodać posiekaną cebulę *, jajka, fetę i mąkę. (Mąkę dodawać w takich ilościach by masa zrobiła się bardziej gęsta, placuszek z odpowiednią ilością mąki nie rozwala się przy smażeniu, można dodać także odrobinę mąki ziemniaczanej).


Na patelni rozgrzać olej, formować średniej grubości placki (zbyt cienkie mogą się łatwo rozpaść). Smażyć do uzyskania lekko brązowej barwy - po około 2-3 minuty z każdej strony 
Podawać ze śmietaną lub przyprawionym twarogiem.


Smacznego!

* Jeżeli nie przepadacie za smakiem cebuli polecamy ją lekko zeszklić na patelni przed dołożeniem do dyni :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz