niedziela, 27 listopada 2016

Pączki bezglutenowe

Wiemy, że to nie tłusty czwartek, ale idzie zima, trzeba odłożyć warstwę ochronną na mrozy. Dlatego właśnie proponujemy Wam bezglutenowe pączki! Z cukrem pudrem, z marmoladą, czy z lukrem, to już zależy od Was i Waszej kreatywności! My zjadłyśmy wszystkie jakie były możliwe i gorąco polecamy!



Składniki na pączki:
0,5 kg mieszanki mąki bezglutenowej ( my użyłyśmy mieszanki uniwersalnej z Bezglutenu)
1,5 szklanki mleka
50 g cukru (jeśli wolicie słodsze możecie dodać więcej)
7 żółtek + 1 jajko
70 g masła 
1/2 kostki świeżych drożdży
5 łyżek nalewki lub wódki
Mąka ziemniaczana do podsypania
Marmolada do nadziewania
Olej do wysmażenia (ok. 1l)

Składniki na lukier:
1/2 pomarańczy 
Szklanka cukru pudru
Odrobina wody 

PĄCZKI

200 g mąki wsypać do miski, dodać 2 łyżki cukru, drożdże i mleko, wymieszać do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu na ok. 30 min.


Następnie utrzeć żółtka i jajko z pozostałą ilością cukru, dodać pozostałą ilość mąki. Masę przełożyć do miski z rozczynem, dodać nalewki i wyrobić mikserem do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Po jej uzyskaniu, dodać roztopione masło i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (jeśli ciasto wyszło Wam kleiste, nie przejmujcie się, gdy chwilę postoi zmieni delikatnie swoją konsystencję).



Formować placki z ciasta (wielkość zależy już od Was), następnie nadziewać je marmoladą i formować z nich kulki. Należy zwrócić uwagę by były dobrze zlepione. Gotowe pączki układamy na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem i je także smarujemy, by nie wysychały (pączki będą delikatnie opadać, ale nie przejmujcie się, przy smażeniu ładnie wyrosną :) ).




Rozgrzać olej w garnku, smażyć pączki z każdej strony do zarumienienia.
Pączki wykładać na papier dla odsączenia z tłuszczu.


Podawać z lukrem lub cukrem pudrem. 

LUKIER

Do miseczki wsypać cukier puder, dodać odrobinę ciepłej wody, wymieszać. Wycisnąć sok z połowy pomarańczy i stopniowo dodawać łyżkami. Ucierać aż do uzyskania gładkiej, niezbyt lejącej masy. 
Dekorować zimne pączki.


Smacznego!

* wiadomo, że białka zmarnować się nie mogą, więc koniecznie zróbcie z nich pavlovą !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz